Närsynhet hos barn – hur kan vi hjälpa? | Ostman Optik
Facebook
Karta
Instagram
Öppettider
Mån-Fre
9:30-18

Närsynthet hos barn – hur kan vi hjälpa?

4 februari 2024

Närsynthet (myopi på fackspråk) är ett vanligt synproblem, och till och med så vanligt att fler personer nu är närsynta än de som har felfri syn. Barn diagnostiseras oftast när de är mellan 6–14 år gamla och ett vanligt tecken är till exempel att de sitter nära skärmar för att kunna se bättre.

Vad är närsynthet?

Att vara närsynt beror vanligtvis på att ögongloben är för lång i förhållande till ögats brytningsförmåga. När pupillen släpper in ljus bryts ljuset för tidigt inne i ögat vilket gör att du ser bra på nära håll, men att föremål på långt håll blir suddiga. Myopi är ärftligt men kan även förvärras av faktorer som för mycket skärmtid. I vår digitala värld ser vi därför ett växande antal barn som är närsynta och forskning tyder på att över 50 % av världens befolkning kommer att vara närsynta 2050.

Vad är närsynthet

Behandling

Trots att vi lätt kan korrigera närsynthet med både glasögon och kontaktlinser är det viktigt att förstå att även om man ser bra med korrigering är närsynheten i sig en riskfaktor. Svår närsynthet är kopplad till glaukom och andra allvarligare ögonproblem i högre ålder. Genom att bromsa utvecklingen av närsynthet hos barn kan vi minimera risken för detta. Vi optiker kallar detta myopikontroll.

Olika alternativ för olika barn

Våra optiker på Östman Optik här i Umeå brinner för myopikontroll och vi erbjuder därför kliniskt bevisade behandlingsalternativ, både i form av glasögon och kontaktlinser.

Ortho K nattlinser

Ortho K nattlinser

Hårda kontaktlinser som fungerar som en tandställning för ögonen. Under natten omformar de försiktigt ytan på ögongloben så att brytningsfelet är korrigerat dagen efter. Ett perfekt alternativ för aktiva barn som inte trivs i glasögon.

MiYOSMART

MiYOSMART
bild hämtad från @hoyascandinavia Instagram

Det perfekta alternativet hos barn som inte är lämpliga kandidater för kontaktlinser. Studier har visat att daglig användning av MiYOSMART-glas i genomsnitt bromsade myopiprogressionen med 60 %. Dessa glas är även gjorda utav stöttåligt material och har inbyggt UV-skydd.

MiSight 1 day kontaktlinser

MiSight 1 day kontaktlinser
bild hämtad från @coopervision_nordic Instagram

De första mjuka endagslinserna på marknaden med kliniskt bevisad myopikontroll. Deras unika ActivControl-teknologi korrigerar och bromsar utvecklingen av myopi hos barn med 59 %.

Kontakta oss

Det första steget i myopikontroll är en synundersökning. Kontakta oss här för att boka tid hos oss. Om du redan vet att ditt barn är närsynt (de har minusstyrkor i sina glasögon/kontaktlinser) kan du också kontakta oss för att diskutera de olika behandlingsalternativen. Tillsammans kan vi skydda ditt barn från framtida ögonproblem.

Tillbaka till bloggen