Allt du behöver veta om kontaktlinser för barn som bromsar och kontrollerar närsynthet - Östman Optik
Facebook
Karta
Instagram
Öppettider
Mån-Fre
9:30-18

Allt du behöver veta om kontaktlinser för barn som bromsar och kontrollerar närsynthet

9 augusti 2021

Myopi (närsynthet) blir allt vanligare i vårt samhälle och i hela världen, särskilt hos i barn. En studie av barn, 4–7 år, i Region Jönköpings län visade att glasögonförskrivningen för myopi ökade med 177 procent mellan 2012–2017.

Myopi är ärftligt men kan även påskyndas av för mycket skärmtid. Därför är det viktigt att barn får spendera mer tid utomhus eftersom dagsljus är den viktigaste miljöfaktorn för att förebygga närsynthet.

Närsynthet är ofta enkelt att korrigera med antingen glasögon eller kontaktlinser för myopi, men det går även att bromsa med speciallinser om man börjar behandlingen tidigt.

Statistik publicerad i tidskriften Oftalmologi uppskattar att närsynthet kommer att påverka fem miljarder människor år 2050. Detta reflekterar halva jordens population, och 9,8% av den globala befolkningen kommer vara drabbade av hög myopi (-6 upp till -20 dioptrier).

De med hög myopi har även en ökad risk för synrelaterade sjukdomar som till exempel:

● öppenvinkelglaukom
● katarakt (nukleär, kortikal och bakre subkapsulär)
● retinala tårar som kan leda till näthinneavlossning
● myopisk makulopati eller myopisk makuladegeneration

Bromsa myopi hos barn med kontaktlinser

Det finns en rad olika kontaktlinser på marknaden som används för att bromsa utvecklingen av myopi och många kan användas redan från 8 års ålder. En sådan behandling kan göra att barnet i framtiden slipper vissa ögonsjukdomar som nämnts ovan.

Vi erbjuder tre olika metoder för myopikontroll

Mjuka linser: MiSight – endagslinser som inte bara korrigerar närsynthet. De är de första mjuka kontaktlinserna med bevisat bromsande effekt på utvecklingen av myopi hos barn. Väldigt omtyckta bland barn mellan 8 och 15 år.

ProCornea DreamLite-nattlinser och Precilens Ortho-K-nattlinser
nattlinser som med hjälp av orto-keratologi varsamt omformar din hornhinna och korrigerar den välvda ytan i ögonen som gör dig närsynt. Det är en icke-invasiv behandling utan hälsorisk och linserna är gjorda av ett material som syre kan ta sig igenom, så ögonen kan ”andas”.

Glasögon för att kontrollera närsynthet – snart kommer vi även att introducera glasögon från Hoya MiYOSMART som ett alternativ till kontaktlinser så håll dig uppdaterad hos oss!

Kontakta oss här för att boka en tid. Vårt erfarna team hjälper er att hitta den bästa myopibehandlingen för ditt barn, anpassad för deras visuella och livsstilsbehov.

Tillbaka till bloggen